Coachen op stress / Burn-out preventie

Voor powerful women die té lang té veel ballen hoog hebben gehouden

Stress, stress, stress... We roepen het allemaal wel eens en we kennen allemaal wel eens een periode van té veel te doen en té weinig tijd.

Af en toe zo’n moment van stress is helemaal niet erg. Vanuit de oertijd is stress een functionele reactie van je lichaam, het zorgde letterlijk voor over-leving. Het houdt je scherp en het zorgt ervoor dat je in actie komt.

Dat kan doordat je lichaam twee hormonen aanmaakt: adrenaline en cortisol. Deze zorgen ervoor dat je in de actiestand komt en door kunt blijven gaan. Nu is een klein beetje stress gezond en prikkelend, niet alle stress is negatief.

Als je echter langere tijd op de toppen van je kunnen presteert, pijn hebt, je zorgen maakt over iets of echt bang bent, zelfs als je verliefd bent of verschillende diensten draait voor werk, kan een klein beetje stress chronisch worden.

Bij langdurige stress worden zelfs kleine dingen in je leven stressvol. Het belemmert je om normaal te kunnen functioneren. Je verliest het overzicht en door het hormoon cortisol ben je 20 keer negatiever dan normaal. Door de stress worden neurotransmitters dopamine en serotonine niet meer aangemaakt, dat zijn hormonen die je een goed gevoel geven. Deze hormonale disbalans zorgt ervoor dat je je steeds slechter gaat voelen.

stress

Hoe herken je stress / burn-out?

stress-coach Leiden

Houdt de stress lang aan en lukt het niet om tussendoor te herstellen en te ontspannen, dan kunnen er ernstiger klachten ontstaan. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en langdurige stress zorgt ervoor dat je bijnieren worden uitgeput. Als dat het geval is maken ze bijna geen cortisol meer aan. Dat noemen we een burn-out. Je voelt je fysiek, mentaal en emotioneel helemaal opgebrand.  Je wil helemaal niks meer en je komt letterlijk tot stilstand

 

Herken je jezelf in het volgende?

  • Je hebt regelmatig hoofdpijn, pijn, buikpijn, je bent vermoeid, je hebt regelmatig een droge mond, transpireert veel, je bent lusteloos, je hebt af en toe een paniekaanval, je hebt hartkloppingen, je kunt slecht slapen, je voelt veel spanning in je lijf?
  • Je voelt je psychisch labiel, je bent uitgeput, vaak geïrriteerd naar je partner en kinderen, je bent onrustig, emotioneel instabiel, prikkelbaar, somber, negatief, depressief en machteloos?
  • Je kunt je moeilijk concentreren, je komt niet op woorden, je bent hyper, hebt wattenbollen in je hoofd, je bent vergeetachtig, vertoont uitstelgedrag, je doet dingen last minute of niet en je verliest de grip op structuur?
  • Je voelt je soms verward, hebt geen zin meer om te praten met vriendinnen, zegt zelfs afspraakjes af, hebt behoefte aan drank, sigaretten of veel koffie en kun je je niet of nauwelijks meer ontspannen?

"Je moet het wel zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen"

Dan is het tijd voor actie. Vaak lukt dat echter niet alleen en heb je samen met een coach te onderzoeken op welke manier jij het beste kunt ontspannen. Waar zit de disbalans in jouw leven, waar komt deze langdurige stress vandaan en hoe kun je werken aan de oorzaken in plaats van aan de gevolgen?

 

werkgeluk

Vind de weg terug naar jezelf, een ontspannen, energieke, blije vrouw!

Zoals je net hebt gelezen is een burn-out het gevolg van een grote disbalans in je leven, waarvan je niet van de ene op de andere dag hersteld bent. Je wilt een burn-out daarom liever voorkomen dan genezen. Trek aan de bel als je last hebt van de symptomen die ik hiervoor heb beschreven en we kunnen samen aan de slag op weg naar herstel, op weg naar een ontspannen, blije en gezellige vrouw. Naar jezelf dus!

Telefonische kennismaking

Voordat we met elkaar gaan werken, wil ik graag telefonisch met je kennismaken. Als je voelt dat je met mij een klik hebt en vertrouwen hebt in mijn manier van coachen, kunnen we samen het traject bepalen wat je nodig hebt. Ik vind dit zo belangrijk omdat je soms uit jouw comfortzone gehaald zal worden en dan is wederzijds vertrouwen een must. Jij wil je veilig voelen bij mij en ik wil in kunnen schatten of ik de juiste coach ben voor jou. Het gaat om jou en om jouw herstel en welzijn.

Intake en traject op maat

Als we een goed gevoel bij elkaar hebben, zal ik een offerte op maat voor je maken en maken we een afspraak voor een intakegesprek.

Deze gesprekken vinden plaats in mijn praktijk in Leiderdorp (aan de rand van Leiden) of indien gewenst online of in de natuur.

Burn-out preventie via werkgever

Aangezien jouw werkgever gebaat is bij het voorkomen van jouw (langdurige) uitval, zijn werkgevers vaak bereid bij te dragen aan de kosten van een traject bij een stress-coach. Heb je je ziekgemeld of sta je op het punt dit te doen? Maak het bespreekbaar en informeer of je jouw traject vergoed kan krijgen. Een maandenlange zieke werknemer kost jouw werkgever namelijk veel meer geld. Dit is niet uitzonderlijk. Ik ben het in mijn carrière als hr-consulent regelmatig tegengekomen.

Vooropstaand dat jouw werkgever goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft, is hij/zij erbij gebaat (mentaal) gezonde, fitte en energieke werknemers te hebben en zal alles uit de kast halen om dit te bewerkstelligen. Vind je het toch lastig dit te bespreken? Ik help je hier graag bij.

Coaching_zakelijk
stress-coach Leiden

Wanneer kan ik bij je terecht Renate?

Hoewel mijn agenda voller raakt, probeer ik voor jou snel ruimte in te plannen in mijn agenda.